8 Mart 2010 Pazartesi

SAÇLARINIZ KIRILIYOR MU,HİÇ PARLAMIYOR MU, ŞEKLE Mİ GİRMİYOR,YOKSA KEPEKLENDİN Mİ?



İnsan derisi sürekli yenilenir, sertleşen deri hücresi atılır ve yerine yeni hücreler göreve başlar. Deri hücreleri 4 haftada bir yenilenir. Şayet bazı faktörler bu hücre yenilenmesini hızlandırırsa ortaya kepek çıkar.


Kepek sayıları 1000'e varan baş derisi hücrelerinin birbirine yapışması ile ortaya çıkar. Kepeğin saçlar ve gömlek üzerindeki görünümü ise belidir.


Kepeklenmenin Sebepleri:
Stres, hormon anormallikleri, yanlış beslenme, yanlış şampuan kullanma vb. faktörlerdir. Birleşiminde izopropilalkol içeren şampuan, jöle (stiling) ve saç spreyleri baş derisini kurutur. Böylece deri hücreleri aşırı çoğalır ve kepek oluşur.


Kepek ve Mantarlar:
Baş derisinin kepeklenmesi mantarlar için, özelliklede maya mantarları için ideal bir beslenme alanı oluşturur. Mantarların derinin üst tabakasına yerleşmesi iltihaplanmaya sebep olur ve buda kaşıntıya, kaşıntıda mantarlar daha geniş bir alana yayılır. Mantarların yayılması stres, alkol kullanımı, beyaz unlu ve şekerli besinler nedeniyle immün sistemi zayıflar. Böylece mikroplarla mücadele zorlaşır.


Kepeğe karşı tedbirler:
1-) Saçları sıcak yıkama ve kurutma iyi değildir.
2-) Baş derisini kurutucu şampuan kulanılmamalıdır.
3-) Baş derisini sıcak şekilde tutacak şapka ve terlik kullanılmamalıdır.
4-) Çok sert taranmamalı
5-) Yağlı besinlerden uzak durulmalı
6-) Tarak veya fırçayı her gün yıkamak gerekir.
7-) Siyah çay ve kahve yerine şifalı bitki çayları içilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder